Partydrugs verouderen het hart in een alarmerend tempo

Een pilletje op zijn tijd moet kunnen, vinden veel recreatieve drugsgebruikers. Voor hen is er geen goed nieuws: het blijkt namelijk erg slecht voor je hart.

Onderzoekers van de universiteit van Western Australia keken naar de gevolgen van amfetamine-gebruik bij ruim 700 mensen tussen de 30 en 40. Het ging om stevige gebruikers, maar ze zijn nog wel relatief jong.

Toch bleek dat hun hart al ernstig verouderd was en dat hun slagaders een fragiliteit hadden, die vergelijkbaar is met de aderen van een gepensioneerde. De bevindingen zijn gecorrigeerd voor overgewicht en cholesterolniveau.

Drugs als speed, xtc en mdma (het werkzame bestanddeel van xtc) zijn al eerder in verband gebracht met huidveroudering, een verhoogde hartslag en bloeddruk.

Experts menen dat dit komt doordat de middelen het functioneren van stamcellen verstoren, die betrokken zijn bij herstel en vernieuwing van weefsel.

Een van de onderzoekers vertelt: "Deze studie suggereert dat regelmatig drugsgebruik hart en bloedvaten veroudert en waarschijnlijk geldt dat voor het hele lichaam."

De bevindingen zijn gepubliceerd in vakblad Heart Asia.

Bron(nen):   Daily Mail