Vader en drie kinderen vechten voor hun leven na paddenstoelen plukken

Een vader en drie kinderen zijn in levensgevaar nadat ze paddenstoelen gingen plukken in een bos. Ze hebben kennelijk gegeten van de extreem giftige groene knolamaniet.

Waarom ze het risico genomen hebben om wilde paddenstoelen te eten is onduidelijk. Het gezin uit Frankfurt had blijkbaar geen idee dat ze een hap namen van de 'hoed des doods' zoals de paddenstoel ook wel wordt genoemd. Artsen vechten nu voor het leven van de man en de kinderen.

Een heel klein hapje van de groene knolamaniet kan al fataal zijn. Het gif beschadigt de lever zodanig dat je als je het al overleeft meestal een levertransplantatie nodig hebt. Ook de nieren kunnen worden aangetast.

Dit type paddenstoel vind je vooral van juli tot oktober onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjebomen. Autoriteiten troffen geen groene knolamaniet meer aan op de plaats waar de familie de paddenstoel had gevonden.

Er zijn tegenwoordig apps waarmee je kunt controleren of een paddenstoel giftig is. Mogelijk hebben ze daarop vertrouwd. Anders is het wel heel risicovol om zomaar een paddenstoel op te gaan eten.

Bron(nen):   HLN