Oh, is dat het: Je kunt allergisch zijn voor sporten

Niemand gelooft je als je op de bank ploft en zegt dat je allergisch bent voor sporten. Toch bestaat de aandoening wel. Er zijn mensen die echt ziek worden als ze te veel bewegen.

Dit wordt exercise-induced anaphylaxis genoemd en is behoorlijk ernstig. Door de toenemende fysieke inspanning krijgen mensen in zeldzame gevallen last van jeuk, galbulten, netelroos, ademhalingsproblemen, braakneigingen en het gevoel flauw te vallen. Iets minder erg, maar toch erg vervelend is de variant waarbij klachten ontstaan als je bepaald voedsel neemt en daarna binnen vier uur gaat sporten.

De sportallergie is bekend bij het Nederlands Anafylaxis Netwerk. "We zien de allergie vaker in combinatie met voedsel, vooral tarwe'', zegt secretaris Frans Timmermans in het AD. De mate waarin mensen allergisch zijn verschilt sterk. "De symptomen kunnen bij sommige mensen al optreden als ze gaan stofzuigen.'' Mocht je denken dat de allergie een goed excuus is om nooit meer te hoeven sporten dan moeten we je teleurstellen. "Vaak kun je klachten voorkomen door een antiallergietablet in te nemen voor de inspanning,'' aldus Timmermans.

Bron(nen):   AD