Hoe haal je gif van je fruit?

Je wilt wel fruit eten, maar geen pesticide. Kan dat? Niet zo eenvoudig, schrijft Popular Science. Je dacht dat wassen onder de kraan de oplossing is? Verkeerd gedacht. De voornaamste landbouw giften trekken zich van alleen water niet veel aan. Begrjpelijk: als de kraan zou helpen, dan zou het gif er ook bij regen afspoelen en dat is niet wat boeren willen. Een mengsel van water met bakpoeder is veel effectiever. Zeker voor appelen, die bewerkt zijn met was om ze mooi te laten glanzen en waar water niet veel indruk op maakt. Water met bakpoeder haalt na een kwartier inweken de meeste gifstoffen van een appel.

En biologisch fruit? Is dat gifvrij? Meestal wel, zegt de Voedselautoriteit. Maar niet altijd.

Een heel andere vraag is of de restanten gif op fruit veel kwaad kunnen. Vermoedelijk niet. Pesticiden kunnen in principe giftig zijn, maar alleen als ze qua hoeveelheid de wettelijke norm stevig overschrijden. En daarop wordt in ons deel van de wereld (de EU) buitengewoon streng gecontroleerd.

Bron(nen):   Posci  Foodlog