Waarom je vindt dat je zieke collega zich aanstelt, maar jij niet

Met gruwelverhalen over eindeloze hoestbuien, torenhoge koorts en zweterige, slapeloze nachten proberen we elkaar ervan te overtuigen dat we echt héél ziek zijn. Toch geloven we de ander niet echt, terwijl we onszelf wel erg ziek vinden.

Hoogleraar psychologie Paul van Lange van de Vrije Universiteit Amsterdam noemt bij RTL Nieuws drie verklaringen. “Je hebt ontzettend veel inzicht in en informatie over je eigen pijn, maar niet over de pijn van een ander”, zegt hij. “Bij jezelf komt de kennis over je griep op de meest concrete manier binnen. Daarom ben je al snel geneigd te denken dat je de ergste griep van iedereen hebt.”

Daarnaast klagen bepaalde mensen erg veel. “Bij sommige mensen die klagen vraag je je af of dat terecht is. Bijvoorbeeld als iemand wel af en toe hoest maar er verder kerngezond uitziet. Dan krijg je, indirect, signalen dat het allemaal wel meevalt.”

Wat ook meespeelt: we vinden onszelf gemiddeld altijd beter dan anderen. Dat gaat ook op voor het verslaan van de griep. “Men vindt zichzelf dan net iets sterker dan anderen, ‘ik ben meer een bikkel dan mijn collega’s’. Net zoals mensen zich, gemiddeld genomen, ook eerlijker vinden dan anderen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws