Aantal patiënten daalt onverwacht snel

Ziekenhuizen zien dit jaar veel minder patiënten dan verwacht. Instellingen in het hele land melden dat de groei achterblijft bij wat is afgesproken met de zorgverzekeraars. Enkele ziekenhuizen geven zelfs aan dit jaar tot nog toe minder patiënten te hebben behandeld dan in 2011, blijkt uit een rondgang door het FD. De krant benaderde 25 ziekenhuizen en de meeste bevestigden het beeld: er zijn minder patiënten dan verwacht. Daarmee lijkt volgens het FD een einde te zijn gekomen aan de forse groei van de zorgvraag. Volumestijgingen van 5% tot 7% waren jarenlang normaal. In 2011 was er al sprake van een minder onstuimige groei, en dit jaar zet die ontwikkeling onverwacht stevig door. Doordat de inkomsten lager zijn dan verwacht, dreigen veel ziekenhuizen te moeten ingrijpen. Zo heeft ondermeer het Kennemer Gasthuis in Haarlem al aangekondigd dat het 10% van de banen moet gaan schrappen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Hoe krom het ook klinkt. Er zullen een heleboel mensen níet blij zijn met minder patiënten.
  Ik aan de andere kant hoop dat het komt doordat mensen meer verantwoording zijn gaan nemen voor hun eigen gezondheid.

  En uiteraard betekent dit dat de premies naar beneden kunnen!
  Ik zie er met plezier naar uit.

  • Paulraw

   ”En uiteraard betekent dit dat de premies naar beneden kunnen!
   Ik zie er met plezier naar uit.”

   Voor het kabinet zal dat dan wel weer reden zijn de zorgpremies onder het nieuwe hoge btw tarief te laten vallen ,Grasspriet

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Zou idd erg waarschijnlijk zijn. We willen immers niet dat het gepeupel een meevaller krijgt nietwaar?

    (in antwoord op Paulraw)
 2. frits.burghardt

  “… dat de groei achterblijft bij wat is afgesproken met de zorgverzekeraars” lijkt me ongelukkig uitgedrukt. Ziekenhuizen zouden blij moeten zijn met minder aanloop; dat betekent dat ze goed werk geleverd hebben en het drukt de zorgkosten. Groei in de zorg afspreken staat haaks op het regeringsbeleid.

  Anders dan Grasspriet denkt is dit slecht voor de premies. Die zullen omhoog moeten om de ziekenhuizen te handhaven! Ziekenhuizen werken wat dat betreft net als de eerste de beste supermarkt. Als de klandizie slinkt moeten de prijzen omhoog tenzij de exploitatiekosten omlaag kunnen. Dat laatste ligt bij een ziekenhuis wat moeilijk.

 3. physing

  Volgens directrice Erbudak van het Slotervaart zkh op BNR komt de teruggang vooral doordat patiënten niet zoveel meer heen en weer worden gestuurd in het ziekenhuis, vanwege het wegvallen van de financiële prikkel die hiervoor zorgde.

 4. marianne martens

  zou het ook zo kunnen zijn dat het te maken zou kunnen hebben,
  als mensen van boven de 50 jaar, een hersenoperatie + een openhart- operatie hebben ondergaan, na 24 uur worden ontslagen en in een taxi naar huis worden gezet om voor zichzelf te zorgen, het niet kunnen door angst + pijn en “stilletjes” komen te overlijden.Vanwege de pressie van de Zorgverzekeraars hebben zij de politiek c.q. maatschappij, nog een tweede oplossing gegeven, vermindering van ouderen en kostenbesparend.
  is echt niet cynisch bedoeld!!!!!

Reacties niet toegestaan