Zo word je fit door slechts een half uur te sporten per week

Het leek eind vorig jaar zo’n goed plan: vanaf 1 januari lekker drie keer per week naar de sportschool. Maar waarschijnlijk is je goede voornemen inmiddels gesneuveld. Wil je toch fit worden dan is er een veel eenvoudiger alternatief: de HIIT-training.

Mogelijk heb je er al van gehoord. HIIT staat voor High Intensity Interval Training: je jaagt korte tijd, 30 seconden bijvoorbeeld, je hartslag de hoogte in om daarna even rust te nemen. Dat herhaal je een aantal keer. Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de korte intensieve trainingen net zoveel positieve effecten hebben op onze gezondheid als lange sportsessies. Ideaal dus voor wie weinig tijd en zin heeft.

Niels Vollaard van de Stirling University toonde aan dat drie keer per week een korte HIIT-training van maximaal tien minuten net zo effectief is als drie sportsessies van drie kwartier. “Bij beide manieren van sporten zie je een verbetering van tien procent, wat de moeite is. Het verschil is alleen dat onze manier van HIIT-training veel efficiënter is qua tijd,” vertelt hij DailyMail.

Het maakt niet zoveel uit wat je doet: sprinten, fietsen, de trap op en af rennen, oefeningen in de sportschool, zolang je hartslag maar flink omhoog gaat. In de eerste twintig seconden van je intensieve intervaltraining, breekt je lichaam opgeslagen suikers af in je spieren, waardoor ze meer energie krijgen, aldus Vollaard. Daarbij komen zogenoemde signaalmoleculen vrij. Die worden tijdens de tweede sprint geactiveerd en helpen spieren als je hart te laten groeien, stelt de wetenschapper. Uiteindelijk wordt je hart zo sterker en je conditie beter.

Bron(nen):   Daily Mail