Eindelijk: koolhydraatarm dieet onder vuur

Jarenlang heette het dé manier om af te vallen te zijn: rigoureus alle koolhydraten schrappen uit je eetpatroon. Mensen keken je vies aan als je zomaar een broodje at tijdens de lunch. Maar nu blijkt dat koolhydraatarm eten toch niet zo gezond is.

Professor Fred Brouns van de Nederlandse Universiteit Maastricht (UM) komt tot die conclusie na twee internationale overzichtsstudies. “Dat een zo laag mogelijke inname van suiker het risico op overgewicht en diabetes vermindert, staat buiten kijf”, stelt Brouns. “Maar uit ons onderzoek blijkt, dat een koolhydraatarm dieet tot negatieve effecten kan leiden. Vooral de lage hoeveelheid vezels en het hoge vetgehalte van een koolhydraatarm dieet leidt tot ongunstige invloeden op de darmflora.”

Een koolhydraatarm voedingspatroon, ook wel ketogeen dieet genoemd, is bovendien moeilijk vol te houden. Het is beter om minstens 100 tot 150 gram koolhydraten per dag te eten. “Er zijn op dit moment eigenlijk geen betrouwbare gegevens beschikbaar over de gezondheidsvoordelen van een zeer koolhydraatarm dieet op de lange termijn,” aldus de professor.

40 procent koolhydraten en 40 procent vetten lijkt Brouns een goede verhouding. “Belangrijk daarbij is dan wel dat er sprake is van het kiezen van koolhydraatbronnen met een hoog vezelgehalte en vooral onverzadigde vetbronnen. Maar het meest effectief in het voorkomen van overgewicht en diabetes is een gelijktijdige aanpassing van meerdere leefstijlfactoren. Denk daarbij naast gezond eten ook aan kwantitatief minder eten, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en meer beweging.’’

Bron(nen):   HLN