Uiteten gaan ongezonder dan gedacht door blootstelling aan chemische stof

Uiteten gaan is mogelijk ongezonder dan gedacht. Onderzoekers ontdekten dat wie vaak een restaurant bezoekt aan een hoger niveau van schadelijke ftalaten wordt blootgesteld dan wie thuis kookt.

Ftalaten zijn chemische stoffen die voorkomen in voedselverpakkingen, plastic en andere bewerkte materialen. Bekend is dat ze de hormoonhuishouding van mensen verstoren. Ze worden in verband gebracht met een lange lijst aan gezondheidsproblemen.

Dit is de eerste studie die blootstelling aan ftalaten vergelijkt met restaurantbezoek. Bij mensen die aangaven dat ze vaak naar restaurants of cafetaria's gaan, lag het niveau van ftalaten 35 procent hoger dan bij mensen die hun voedsel voornamelijk bij de supermarkt kopen, schrijven de onderzoekers.

"Uit deze studie blijkt dat thuis bereid voedsel minder hoge levels ftalaten bevat. Dit zijn chemische stoffen die gelinkt worden aan vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschapscomplicaties en andere gezondheidsklachten," aldus onderzoeker Ami Zota van de George Washington University. "Onze bevindingen maken duidelijk dat uiteten gaan een belangrijke en onderschatte bron is van blootstelling aan ftalaten."

Vooral zwangere vrouwen, tieners en kinderen zijn kwetsbaar. Zij kunnen blootstelling beter beperken.

Bron(nen):   Science Daily