8 lustopwekkende voedingsmiddelen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 11 augustus 2015 om 11:36
welingelichtekringen header 1
Van sommige voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze als een natuurlijk afrodisiacum werken. Maar werken ze wel? Volgens de is de definitie van een afrodisiacum: elk product dat de lust opwekt óf het seksueel verlangen verhoogt óf de seksuele prestaties verbetert. De FDA onderzocht echter alleen middeltjes die in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn. In een recente overzichtsstudie, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in , werd nagegaan wat het effect en de gezondheidsrisico's zijn van 8 voedingsmiddelen, die als afrodisiaca gebruikt worden.  
 1. Chocolade
  Werkt het? Nee.
  Chocolade bevat componenten die samengaan met hogere niveaus van serotonine in je hersenen. Dat is goed voor je stemming, maar het heeft geen effect op je 'sex drive'. Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat er geen verschil in seksuele functies te vinden is tussen chocolade en producten die geen chocolade bevatten.
 2. Ginkgo biloba
  Werkt het? Misschien.
  Dit wordt als voedingssupplement gebruikt in de Chinese geneeskunde als middel om depressies en seksuele disfuncties te behandelen. Uit het onderzoek blijkt dat het niet helpt bij seksuele problemen. Een andere kleine studie toonde echter aan dat er bij mannen en vrouwen een significante verbetering optrad bij seksuele disfuncties, die het gevolg waren van het slikken van SSRI's (selectieve serotonine-heropnameremmers) tegen depressies. Maar in een follow-up gerandomiseerde gecontroleerde trial werd dit effect niet bevestigd.
 3. Honing
  Werkt het? Nee.
  Van de vitamine B in honing wordt verondersteld dat die de testosteronproductie stimuleert, wat kan leiden tot seksuele opwinding. In het onderzoek werden evenwel geen lustopwekkende eigenschappen gevonden. Het gebruik van de hallucinogene 'dolle honing' - die o.a. in Turkije geproduceerd wordt - verhoogt wel de vaginale stimulatie, maar brengt ook ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. Het bevat een giftige stof (grayanotoxine) die tot hartproblemen kan leiden.
 4. Maca
  Werkt het? Misschien.
  Dit knolgewas - lepidium meyenii, ook wel Peruaanse ginseng genoemd - wordt aangeraden voor de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen, opvliegers en stoornissen in de seksuele opwinding. De onderzoekers vonden inderdaad een aantal studies waaruit bleek dat maca een positief effect heeft op de seksuele functies van gezonde vrouwen en op erectiestoornissen bij mannen, maar verder onderzoek is nodig. Maca wordt als veilig beschouwd: het wordt goed verdragen en heeft weinig bijwerkingen.
 5. Oesters
  Werken ze? Nee.
  Oesters worden al lang gebruikt als afrodisiacum, omdat ze zink bevatten en dat is nodig om testosteron aan te maken. Ze bevatten ook aminozuren en serotonine, zodat ook zij een positieve invloed hebben op je stemming. Maar de onderzoekers vonden geen gerandomiseerde gecontroleerde studies, die bevestigen dat zij een positief effect hebben op de seksuele functies en het verlangen.
 6. Ginseng
  Werkt het? Ja!
  Dit kruid wordt gebruikt om erectiestoornissen te verhelpen. Uit 7 grote studies die het effect van ginseng vergeleken met dat van een placebo blijkt dat ginseng inderdaad heel effectief is voor de behandeling van erectiestoornissen. Van rode Koreaanse ginseng is dan weer aangetoond dat het effectief is voor de behandeling van stoornissen in de seksuele opwinding van vrouwen in de overgang. Omdat ginseng ook oestrogene effecten heeft, kunnen mensen met een hormoon-ontvankelijke kanker, zoals prostaat- en borstkanker, het beter niet gebruiken.
 7. Wilde yam
  Werkt het? Nee.
  De gedroogde wortel van wilde yam - een plant, die in de VS, Latijns-Amerika en Azië voorkomt - wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te verlichten en om de seksuele opwinding te verbeteren. Er werden echter geen studies gevonden, die een significant effect aantoonden.
 8. Monnikspeper
  Werkt het? Nee.
  Monnikspeperbessen (chasteberries) zijn van invloed op de hormoonspiegels. Uit de overzichtsstudie blijkt dat ze in een lage dosering de niveaus van oestrogenen verlagen en die van progesteron verhogen. De bessen worden gebruikt om symptomen van PMS (het premenstrueel syndroom) te onderdrukken, maar ze blijken niet effectief te zijn voor de behandeling van seksuele problemen. Als je de pil gebruikt, kun je ze beter niet gebruiken omdat ze van invloed zijn op de werking daarvan.
Bron(nen): Medical Daily