Het positieve effect van de wintertijd duurt maar kort

De voordelen van het extra uurtje van vannacht houden helaas niet lang aan. Na enkele dagen is onze nachtrust opnieuw verstoord. Sterker nog, de kwaliteit van de slaap wordt nog slechter dan daarvoor. Uit een Brits onderzoek bij 3000 volwassenen blijkt dat de kwaliteit van onze slaap toeneemt wanneer de klok een uur teruggaat in oktober. Velen voelen zich gelukkiger en energieker. Maar de voordelen hiervan duren helaas niet lang, de kwaliteit van de slaap gaat snel achteruit en wordt zelfs erger dan ervoor. Voor het ingaan van de wintertijd gaven de deelnemers hun nachtrust een score van 5,4 op 10, na het terugdraaien van de klok steeg dit naar 5,8, om hierna zelfs te zakken naar een 4,5. Volgens een van de onderzoekers geeft de wintertijd slechte slapers tijdelijk verlichting, maar is het effect zeer tijdelijk. Als je lichaam eenmaal is gewend aan de wintertijd, gaat de slaapkwaliteit juist achteruit. Naarmate de nachten langer worden, hebben we de neiging om eerder te gaan slapen en later op te staan, waardoor je ’s nachts langer ligt te woelen en te draaien in bed.  

Bron(nen):   Daily Mail  Bron foto    

579 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Ach ja, studie na studie bewijst dat rommelen met de klok niet goed is voor ons, voor het milieu of voor wat anders maar we gaan gewoon door.

  2. Cornelis Berend

    Het uitgangspunt is verkeerd: We zetten de klok niet een uur terug in de winter: in het voorjaar zetten we hem een uur vooruit en in het najaar weer normaal. Maar dat het leven ondraaglijk is wisten we al.

Reacties niet toegestaan