Chimpansees hebben veel schonere bedden dan mensen

Chimpansees hebben geen huis, geen bed, laat staan frisse lakens en toch zijn hun slaapplaatsen veel schoner dan de onze.

Wetenschappers vergeleken de nesten van chimpansees met de bedden van mensen en ontdekten dat er veel minder lichaamsbacteriën voorkwamen in de slaapplaatsen van de apen. De onderzoekers concluderen dat onze pogingen om een heel hygiënische omgeving te creëren misschien wel leiden tot een ‘minder ideale situatie’.

Meer dan een derde van alle bacteriën in bed komen van ons eigen speeksel, onze huid en van ontlastingsdeeltjes. Daarentegen slapen chimpansees, de dieren die het meest aan ons verwant zijn, met veel minder van zulke bacteriën. “Verrassend genoeg vonden we dergelijke microben nauwelijks in de nesten van de chimps,” aldus hoofdonderzoeker Megan Thoemmes.

De onderzoekers verzamelden samples van 41 chimpanseebedden in Tanzania en testten ze op microbe biodiversiteit. Verder keken ze naar de aanwezigheid van onder meer insecten, spinnen, teken en bedwantsen. “We verwachten ook een groot aantal insecten, maar die waren er niet,” zegt Thoemmes. “We vonden slechts vier diertjes in alle nesten waar we hebben gekeken. En dan hebben we het over vier exemplaren, niet vier soorten,” vervolgt de onderzoekster.

Ze denkt dat de bedden van chimpansees zoveel schoner zijn, omdat ze elke dag een nieuwe maken in de toppen van bomen.

Bron(nen):   The Independent