Waarom heeft de ene persoon een kwade dronk en de ander niet?

De een zwalkt zingend over straat na een paar drankjes te veel, de ander wordt boos en agressief. Wat maakt dat sommigen in vechtpartijen belanden als ze te veel drinken en anderen juist vrolijk worden?

Een kwade dronk kan genetisch bepaald zijn, zegt Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek, in PS. "Je genen zijn van invloed op je persoonlijkheid en de manier waarop je hersenen werken. Belangrijk is in hoeverre je jezelf kunt beheersen. Iedereen verliest door alcohol zelfcontrole, maar als je van nature al impulsief bent, wordt dat versterkt."

Slecht in je vel Vaak voelen mensen met een kwade dronk zich sneller bedreigd en zijn ze in het algemeen snel geïrriteerd en prikkelbaar. "Onder invloed van alcohol zullen zij eerder in de aanval gaan en agressief worden. Als iemand per ongeluk tegen ze aan stoot of bier over ze heen morst, interpreteren ze dat verkeerd en ontsteken in woede. Je gemoedstoestand speelt ook mee. Als je lekker in je vel zit, zal alcohol vermoedelijk een ander effect op je hebben dan wanneer je relatie net uit is, je geldproblemen hebt of je je baan kwijt bent."

Mannen én vrouwen Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een kwade dronk, zegt Noijen. "Wel is bekend mannen vaker agressief worden in situaties die competitief zijn. Bijvoorbeeld als een man het gevoel krijgt dat een ander naar zijn vrouw kijkt of haar probeert te versieren. Dat kan ontaarden in een vechtpartij. Vrouwen met een kwade dronk gebruiken wat minder snel fysiek geweld, maar kunnen net zo goed heel emotioneel worden, ruzie zoeken of gaan schelden en schreeuwen."

Het is niet zo dat sterke drank eerder een kwade dronk veroorzaakt dan bier of wijn. "Er zit wel meer alcohol in, waardoor je er sneller dronken van wordt. Als je een hoeveelheid bier drinkt die gelijk is aan het promillage van gedistilleerde drank, zul je hetzelfde effect ervaren," aldus Noijen.

Bron(nen):   PS