Kinderarts: ‘Elk jaar sterven er zes kinderen door alcohol’

Per jaar sterven er naar schatting zes kinderen door drankgebruik. „Ze stikken in hun eigen braaksel, of verdrinken in een ondiepe sloot.” Dat zegt kinderarts Nico van der Lely tegen NRC. Hij maakt zeer zeer druk om de fnuikende relatie tussen jongen kinderen en drank. Het eerste laveloze kind dat hij behandelde was een meisje van 13. Ze had binnen een half uur anderhalve liter Pisang Ambon (bananenlikeur) gedronken. Het hoogst gemeten promillage was afgelopen jaar 3,8 (15 tot 20 glazen). Dat kan voor een volwassene al een dodelijk percentage zijn.
Deze tijd van het jaar zijn pieken voor behandelaars van kinderen die zich in een coma hebben gezopen. “Hockeyloverz (een meerdaags festival voor hockeyliefhebbers) is onze hofleverancier. De Sneekweek, idem.”
Waar hij zicht op heeft zijn de kinderen die het ziekenhuis halen. Hun aantal stijgt nog steeds. Maar de ergste zijn de kinderen die al dood zijn voor ze in het ziekenhuis zijn. En het heeft gevolgen: „Twee keer flink dronken en je IQ daalt tien tot vijftien punten. Dat scheelt zo een schoolniveau.”

Bron(nen):   NRC