Twijfelende moeder sprak arts over vaccinatie: "Er is geen complot, het is geen zakkenvullerij"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 11 juli 2018 om 8:22
welingelichtekringen header 1
Nog maar 90,2 procent van de tweejarigen in Nederland is volledig gevaccineerd. Een zorgelijke ontwikkeling, want de bekende kinderziektes kunnen blijvende schade veroorzaken én duiken echt weer op. Denk aan de mazelenuitbraak in 1999 en 2013-2014. Toch blijven met name hoogopgeleiden denken dat vaccinaties schadelijk zijn. Voor hen is dit artikel in Vrij Nederland van twijfelende journaliste Sanne Windey. Zij sprak met een kinderarts en twijfelt nu niet meer. Arts en epidemioloog dr. Patricia Bruijning legt uit hoe je gaat twijfelen aan vaccineren. "Het is onmogelijk om de juistheid van alle informatie te verifiëren. Er worden bijvoorbeeld op anti-vaccinsites wel onderzoeken aangehaald die wetenschappelijk onderbouwd lijken, maar dat zijn dan bijvoorbeeld case-reports waarin drie gevallen genoemd worden. Het daaropvolgende grote onderzoek om de relatie te checken wordt dan niet genoemd. Er vallen ook veel kinderen van een trampoline net nadat ze gevaccineerd zijn, soms heeft het een niks met het ander te maken." Ander argument is dat het niet zo erg is om mazelen te krijgen. Dat spreekt Bruijning tegen. "De mazelen is geen onschuldige kinderziekte. Het kan dat een kind de ziekte goed doorstaat, maar er kunnen ook zware complicaties voorkomen. We hebben geen medicijn tegen de mazelen, complicaties kunnen we niet voorkomen, alleen behandelen als ze er zijn. Daarnaast kan de mazelen het immuunsysteem voor langere tijd plat leggen, daardoor krijgt een kind bijvoorbeeld een longontsteking of hersenvliesontsteking in de maanden na een mazeleninfectie." En hoe zit het dan met de afname van infectieziektes door verbeterde hygiëne? Daardoor daalt het aantal zieke kinderen wel, maar niet genoeg. "De mazelen wordt via de lucht doorgegeven," reageert Bruijning. "Het is zeer besmettelijk. Als jij de mazelen hebt en je loopt het café uit en ik kom daarna hier binnen, dan krijg ik de mazelen. Dan kun je poetsen wat je wilt, maar dat heeft geen enkele zin." De kinderarts reageert ook op de vraag waarom kinderen zo vroeg moeten worden ingeënt. "Die vroege vaccinatie heeft alles te maken met kinkhoest. Kinkhoest is echt gevaarlijk voor baby’s. Als er hier in het ziekenhuis een baby met kinkhoest binnenkomt zijn we direct onrustig. We krijgen kinkhoest er ook maar niet onder, het blijft circuleren. De vaccins voor bijvoorbeeld difterie en tetanus zijn heel goede vaccins, die werken heel lang en geven hele hoge bescherming. Het vaccin tegen kinkhoest werkt veel korter, daardoor zijn tieners en volwassenen weer vatbaar. Zij kunnen vervolgens de infectie op jonge baby’s overbrengen."
Is zo'n vaccinatie dan niet zwaar voor een kind? "De prikkels die het lijfje te verduren krijgt van een vaccinatie zijn minimaal," aldus Bruijning. "Zodra een baby’tje geboren wordt krijgt het zo ontzettend veel prikkels binnen in de vorm van virussen, bacteriën en andere invloeden, die prik is maar een klein onderdeel daarvan."
Het gevolg van niet vaccineren is veel erger, namelijk dat alle kinderen de mazelen krijgen. "Als we naar eerdere uitbraken kijken, betekent dat dus dat tussen de 1 op de 14 tot 50 in het ziekenhuis komt. Meestal gaat het dan om complicaties als een longontsteking of ernstige diarree met uitdroging. Dat is al heel naar, maar daar kom je weer overheen. Maar tussen de 1 op de 700 en 1 op de 1000 kinderen ontwikkelt complicaties met blijvende schade of overlijdt. Ik vind dat heel hoge getallen. Het was het voornemen om de mazelen de wereld uit te krijgen, maar dat lijkt nu verder weg dan ooit."
Big Pharma En dan dat laatste belangrijke argument dat de overheid zich in de luren laat leggen door Big Pharma? De journaliste reageert zelf door te stellen dat dit niet opgaat, omdat ziekenhuizen vol patienten altijd meer geld opleveren. En Bruijning reageert: "Bovendien kosten mazelenvaccins drie keer niks. Voorheen werden ze door het RIVM gemaakt. Juist om belangenverstrengeling te voorkomen zijn ze daarmee gestopt. Het RIVM is alleen maar uitvoerder. Artsen verdienen er sowieso niets aan, die relatie is er niet."
Tot slot zegt de kinderarts nog: "Er is geen complot, het is geen zakkenvullerij. We willen gezonde kinderen."
Maar ach, waarschijnlijk krijgt ze een flinke zak geld van de farmaceutische industrie om mee te werken aan dit artikel.
Bron(nen): Vrij Nederland