Vijf redenen waarom windjes laten gezond is

We laten allemaal wel eens een windje. Sterker nog, de meesten van ons doen dat tien tot twintig keer per dag. Gelukkig maar, het is een teken van gezonde darmen. En er zijn meer redenen waarom je af en toe een scheetje moet laten.

1. Opgeblazen gevoel
Vooral na de avondmaaltijd kun je een opgeblazen gevoel hebben. Die buik vol met lucht wordt direct platter als je een paar windjes laat.

2. Je darmen
Het is beter voor je darmen om scheten gewoon te laten gaan. Als je ze te vaak inhoudt, kun je er zelfs darmziektes van krijgen.

3. Alarmsysteem
Je winderigheid kan een waarschuwing zijn van verborgen ziektes. Laat je plotseling veel meer windjes of stinken ze veel erger dan voorheen dan kun je eens langs de huisarts gaan.

4. Gezond eten
Als je nooit windjes laat, is dat voor jezelf misschien wel fijn, maar eigenlijk heeft je lichaam dan een tekort aan voedingsstoffen die je terugvindt in volkoren producten, bonen en kool. Stinken je scheetjes erger dan anders dan eet je mogelijk te veel rood vlees.

5. Darmbacteriën
Een goede mate van winderigheid is een teken van gezonde darmbacteriën. Wie gezond leeft, laat nu eenmaal meer windjes, omdat de spijsvertering perfect werkt.

Bron(nen):   HLN