Grote studie: Te dik of te dun zijn kost vier jaar van je leven

Zowel overgewicht als ondergewicht zijn schadelijker dan je denkt. Volgens een van de grootste studies ooit naar het onderwerp kan te dik of te dun zijn je levensverwachting met zo'n vier jaar verlagen.

Aan de studie, die in de Lancet verscheen, deden ongeveer twee miljoen Britten mee. De onderzoekers ontdekten dat vanaf veertigjarige leeftijd de mensen die aan de hoge kant van een gezond BMI zaten de minste kans hadden om voortijdig dood te gaan. Een gezond BMI ligt tussen de 19 en 25.

Wie een heel hoog of juist heel laag BMI had, had duidelijk een lagere levensverwachting. Volgens de studie leefden mannen en vrouwen met obesitas, een BMI boven de 30, respectievelijk 4,2 en 3,5 jaar korter dan mensen met een gezond BMI. Overgewicht en obesitas worden in verband gebracht met allerlei ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. "Ook bij een BMI onder de 21 zagen we een toename van het aantal sterfgevallen, vergeleken met het optimale niveau, maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een laag lichaamsgewicht een indicator is van ziekte," aldus onderzoeker dr. Krishnan Bhaskaran. BMI als maatstaf voor overgewicht staat al enige tijd ter discussie. Toch is het volgens de meeste wetenschappers een prima graadmeter. De score is eenvoudig vast te stellen en geeft snel en duidelijk aan of je gewicht gezond is of niet.   Bron: BBC Foto: Bram Saeys/HH