Laat je niks wijsmaken: brood is goed voor je

Dieetgoeroes zijn er in geslaagd brood een slechte naam te geven. Het zou de oorzaak zijn van je overgewicht, je zou er wazig van gaan denken, het zou zelfs bijdragen aan Alzheimer. Voedingswetenschappers zien die anti-brood-beweging met lede ogen aan. Brood is namelijk gezond. "We hebben meta-analyses uitgevoerd op de consumptie van volkoren granen en gezondheidsresultaten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdige sterfte", zegt Dagfinn Aune , onderzoeker aan de School of Public Health aan het Imperial College in Londen. "Granen, volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, bruine rijst en tarwezemelen werden allemaal geassocieerd met verminderde risico's."

 "Als je kijkt naar mensen die het langst leven met de minste ziekte, zijn vezels en volle granen altijd belangrijke componenten in hun voeding", zegt Joanne Slavin, hoogleraar voedingswetenschappen en voeding aan de Universiteit van Minnesota.

Aune en Slavin vertegenwoordigen de mainstream van de voedingswetenschap. "Brood is niet de slechterik die het is geworden."