Slecht werkend enzym speelt rol bij obesitas

Mensen met overgewicht hebben last van een slecht werkend enzym in het spijsverteringsstelsel waardoor ze zich minder snel verzadigd voelen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL).

Als je veel vet eet, geeft het enzym, NAPE-PLD genaamd, normaal gesproken een signaal af dat je genoeg hebt gehad. Bij mensen die te zwaar zijn gebeurt dat niet meer. “Het lichaam reageert niet meer op de juiste manier op een overconsumptie van vetten, de eetlust wordt niet meer geregeld en de persoon wordt dik”, legt professor Patrice Cani uit, die het onderzoek leidde.

De onderzoekers deden hun ontdekking na een experiment op muizen. Door een lagere activiteit van het enzym loopt de communicatie tussen de spijsvertering en de hersenen spaak. De muizen bij wie het enzym ontbrak, ontwikkelden obesitas, kregen last van leververvetting en verbrandden minder energie. “Als we die muizen vetrijk eten geven, slagen ze er niet in te stoppen met eten en eten ze dus meer dan normale muizen die hetzelfde vetrijke eten voorgeschoteld krijgen”, aldus de onderzoekers.

Het lijkt er dus op dat obesitas een stuk lastiger is te voorkomen bij mensen bij wie dit bepaalde enzym slecht werkt. De studie verscheen in vakblad Nature Communications.

Bron(nen):   HLN