Voor het eerst aangetoond: Sporten verkleint kans op depressie

Al langer bestond het vermoeden dat sporten de kans op depressies vermindert. Nu is het voor het eerst echt aangetoond in een grootschalige studie.

De onderzoekers bestudeerden de genetische data van 300.000 Amerikanen. Er bleek een duidelijk verband tussen veel sporten en depressies. Om precies te zijn toonden de wetenschappers aan dat wie een kwartier per dag intensief beweegt 26 procent minder kans heeft om depressief te worden.

Het gaat hierbij wel om stevig sporten. Denk aan hardlopen, wielrennen of andere activiteiten waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Minder intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, kan hetzelfde effect hebben, mits het langere tijd wordt uitgevoerd.

Natuurlijk zijn er eerder al studies geweest die een link vonden tussen bewegen en gemoedstoestand, maar niet eerder is een oorzakelijk verband aangetoond. De wetenschappers van de universiteit van Massachusetts durven nu voor het eerst te stellen dat lichaamsbeweging de kans op een depressie echt verkleint. Ze publiceerden hun bevindingen in vakblad JAMA Psychiatry.

Bron(nen):   The New York Times