Waarom het niet goed is om eindeloos over je problemen te praten

Urenlang praten over je relatie, die niet lekker loopt of die vervelende baas, die niet naar je luistert, iedereen blijft weleens te lang doorzeuren over problemen. Toch is de kans groot dat het daar alleen maar erger van wordt. Je denkt dat het goed is om je hart te luchten en uitgebreid over je problemen te praten, maar onderzoek wijst uit dat je daar alleen maar meer stress van krijgt, zeker als je je al niet zo goed voelt. Praten zonder tot een oplossing te komen is juist frustrerend.

Psychiater Samantha Boardman legt uit: “Een patiënte van mij had een erg moeilijke relatie met haar schoonmoeder. Daar praatte ze dan ook uren over met haar beste vriendin. De patiënte noemde het hun wekelijkse ‘bitchfest’. Maar achteraf besefte ze dat ze zich daarna vaak kwader en meer gefrustreerd voelde.”

Het ventileren van je problemen zorgt alleen maar voor negativiteit. Bovendien: hoe vaker je over iets nadenkt of erover praat hoe meer aanwezig het wordt. “Je gooit eigenlijk olie op het vuur. Probeer in de toekomst een oplossing te zoeken of op een heel ander onderwerp te focussen," raadt de psychiater aan.

"Daarnaast moet je ook de tijd in het oog houden. Geef je meer dan 15 minuten aandacht aan het probleem? Dan is het tijd om het los te laten. Blijf een probleem niet herkauwen, en moedig je vrienden aan om hetzelfde te doen.”