Het drinken van hete thee vergroot de kans op kanker

Het is een van de onschuldigste drankjes die er bestaat zou je zeggen, toch is het ook met thee oppassen geblazen. Wie het kokend heet drinkt vergroot de kans op slokdarmkanker aanzienlijk blijkt uit een nieuwe studie.

Theedrinkers die hun thee heter drinken dan 60 graden Celsius en meer dan twee grote koppen per dag nemen hebben 90 procent meer kans op slokdarmkanker. Dat concluderen onderzoekers na onderzoek onder meer dan 50.000 mensen in Golestan, een provincie van Iran.

"Het drinken van hele hete thee kan de kans op slokdarmkanker vergroten. Het is daarom aan te raden om te wachten tot hete drankjes zijn afgekoeld voor je ze opdrinkt," zegt hoofdonderzoeker dr. Farhad Islami van de American Cancer Society.

Eerder onderzoek wees al op een link tussen het drinken van hete thee en het ontstaan van slokdarmkanker. De nieuwe studie, die in het International Journal of Cancer verscheen, is de eerste die een specifieke temperatuur aanduidt waarop thee gevaarlijk is. Slokdarmkanker is de achtste meest voorkomende kanker ter wereld en is vaak fataal. Jaarlijks overlijden wereldwijd 400.000 mensen aan de ziekte. Het wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijke irritatie van de slokdarm door roken, alcohol, opkomend maagzuur en dus waarschijnlijk hete dranken. Onderzoeker James Doidge van de University College London vindt het logisch dat hete dranken slokdarmkanker kunnen veroorzaken. "Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat herhaaldelijke irritatie van een lichaamsdeel de kans op kanker vergroot. Zonnebrand zorgt voor huidkanker, roken leidt tot longkanker en vele voedingsmiddelen en dranken vergroten de kans op darmkanker," legt Doidge uit aan het Science Media Centre.

Bron(nen):   CNN