Ernstig overgewicht vergroot kans op overlijden met 50 procent

Mensen met ernstige obesitas op middelbare leeftijd hebben 50 procent meer kans om voortijdig te overlijden dan mensen met een gezond gewicht.

Dat blijkt uit een grote studie op basis van Britse data. Mensen met extreem overgewicht lopen een verhoogd risico op tal van aandoeningen. Ze hebben 12 keer meer kans op diabetes, 22 keer meer kans op slaapapneu en bijna vier keer zoveel kans op hartfalen.

Zelfs de mensen met lichte obesitas, dat wil zeggen een BMI tussen de 30 en 35, liepen twee keer zoveel risico op hoge bloeddruk, vijf keer zoveel risico op diabetes en bijna twee keer zoveel kans op hartfalen. “Deze studie herinnert ons er opnieuw aan hoe schadelijk obesitas is,” reageert voedingsprofessor Naveed Sattar van de universiteit van Glasgow. “Er blijken steeds weer sterke verbanden met een reeks aan ziektes, die verder gaan dan diabetes en hartproblemen.”

Obesitas en overgewicht vergroten niet alleen de kans op hartziekten en beroertes, maar worden ook in verband gebracht met meerdere typen kanker. Het aantal mensen met obesitas is in de afgelopen dertig jaar verdrievoudigd. Van 105 miljoen mensen in 1975 tot 650 miljoen in 2016.

Bron(nen):   The Guardian