Onderzoek: dieetadviezen van bloggers deugen vrijwel nooit

Ze hebben massa’s volgers die hun adviezen blindelings opvolgen, maar kennis van zaken hebben ze niet, de vele gezondheidsvloggers, -bloggers en -influencers. Uit onderzoek blijkt dat ze vrijwel allemaal onwaarheden verkondigen als het gaat om diëten en gezonde voeding.

De wetenschappers van de University of Glasgow waarschuwen dat wie echt wil afvallen beter professioneel advies kan inwinnen. Ze bestudeerden de informatie van negen van de belangrijkste Britse bloggers op dit gebied. Slechts eentje, niet toevallig ook de enige met een relevante opleiding, bleek accurate en betrouwbare informatie te verschaffen.

Hoofdonderzoeker Christina Sabbagh zegt tegen The Independent: “We ontdekten dat de overgrote meerderheid van de blogs niet kan worden beschouwd als een betrouwbare bron voor dieetinformatie. De bloggers presenteren meestal meningen als feiten en hun tips voldoen niet aan de geldende voedingscriteria.” Ze vervolgt: “Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze blogs zo’n groot publiek hebben.”
Vijf van de bloggers presenteerden meningen als feiten of noemden geen referenties voor hun voedingsclaims. Vijf maakten geen melding van een disclaimer en de recepten die de bloggers publiceerden voldeden geen van allen aan de hoeveelheid calorieën en voedingswaarden zoals de Britse overheid die voorschrijft. De enige die nog enigszins aan de criteria voldeed was een geregistreerde voedingsdeskundige. De influencer die het meest bezijden de waarheid publiceerde had geen enkele kwalificatie op voedingsgebied.

De onderzoekers concluderen: “De blogs van influencers op social media zijn geen betrouwbare bronnen voor gewichtsmanagement. Omdat social media zoveel impact hebben en er zoveel mensen zijn met overgewicht is het gerechtvaardigd om van influencers te eisen dat ze aan bepaalde medische standaarden voldoen voor ze dieetadvies mogen geven.”

In eigen land hebben we natuurlijk Rens Kroes, de zus van fotomodel Doutzen Kroes, die regelmatig onder vuur ligt vanwege haar controversiële voedingsadviezen. Zo raadden ze een tijd geleden haar vele volgers aan om klei te eten, terwijl dit erg gevaarlijk kan zijn.