Is honing net zo ongezond als suiker?

Wat honing over je salade, door je thee of over je granola met yoghurt, het lijkt onschuldig, want het is toch afkomstig uit de natuur? Maar laat je niet misleiden: honing is suiker met water. Sterker nog, er zitten meer calorieën in dan in gewone suiker.

Om precies te zijn bestaat honing voor tachtig procent uit suiker. De rest is water. Het is dus feitelijk suiker in vloeibare vorm. Er zit een piepklein beetje ijzer en vitamine C in, maar dat is minder dan 1 procent van wat je nodig hebt. Toch krijgen mensen zo ten onrechte het idee dat honing gezond is. Dat terwijl een theelepel honing 21 calorieën bevat en een theelepel suiker ‘maar’ 16.

Diëtiste Nathalie Antonis is dan ook kritisch: “Het internet loopt over van zogenaamd suikervrije recepten op basis van honing. Maar een cake wordt niet lichter als je de suiker door honing vervangt. Hij kan smeuïger en lekkerder worden, dat wel. Maar het blijft een cake. Honing is bedoeld om je eten te zoeten. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit glucose en fructose en bevat amper essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen of vezels.”