Er gaan in Nederland veel mensen dood aan huidkanker. Meer dan elders

In Nederland sterven er meer mensen aan huidkanker dan in andere Europese landen. Ook stijgt de sterfte aan huidkanker sneller. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, een databank van de Europese Unie. In Nederland gaan er per jaar 3,6 per 100.000 mensen dood aan huidkanker. Alleen in Slovenië sterven er meer mensen aan de ziekte: 4,1 per 100.000. In de landen om ons heen ligt het sterftegetal veel lager. Duitsland en Luxemburg komen op 2,1 doden, Frankrijk 2 en Spanje 1,5 doden per 100.000 mensen. Griekenland is het best presterende land met 1,2 doden. Ook valt op dat het aantal sterfgevallen een stuk harder stijgt dan in de landen om ons heen. Alleen in Ierland en Slovenië stijgt het aantal sneller. Eurostat doet niet aan oorzaken. Zo is bijvoorbeeld niet bekend of het gebruik van zonnebanken in Nederland hoger is dan elders.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  3,6 en 4.1 mensen???
  Is dat hetzelfde als het 2,4 kinderen in een gezin?

  Ik krijg daar hele rare beelden bij.

 2. Saljoet

  Raar dat men niet geïnteresseerd lijkt te zijn in de oorzaak. Ikzelf vind het gebruik van al die chemische smeersels die os tegen de zon moeten beschermen verdacht. Ondanks de al vele jaren aanhoudende oproep om je dik in te smeren als je de zon ingaat, stijgt het aantal huidkanker gevallen. Dat moet toch een belletje laten rinkelen. Of weinigen luisteren naar die oproep, of het smeren werkt averechts.
  Dat de zon de belangrijkste vitamine D leverancier is, is bekend. Laat een gebrek aan vitamine D nu ook steeds meer in verband worden gebracht met een verhoogd risico op kanker en andere nare kwalen.
  Ik heb inmiddels alle anti-zon smeersels het huis uit gedonderd en zorg dat ik niet te lang in de zon zit/sta/loop.

Reacties niet toegestaan