Dit kan de oorzaak zijn van een trillend ooglid

Heel soms begint je ooglid zomaar te trillen. Je kunt het niet stoppen en je weet niet waar het vandaan komt. De Vlaamse website Goed Gevoel vroeg arts Dirk Devroei om raad.

“Ongecontroleerde ritmische spiersamentrekkingen zorgen ervoor dat je ooglid trilt. Die spiersamentrekkingen kan je linken aan verschillende oorzaken," weet het diensthoofd Huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel te vertellen. "Zo spelen vermoeidheid en stress een grote rol. Als je te lang voor een computerscherm zit of je te lang fixeert op een boek bijvoorbeeld, kan je een trillend ooglid krijgen."

"Daarnaast zijn stimulerende middelen, zoals koffie, cola of andere cafeïnehoudende dranken grote boosdoeners. Mensen die ritalin of amfetamines slikken, kunnen ook last ondervinden. De meesten krijgen echter geen trillend ooglid als er slechts sprake is van één van de bovenstaande factoren, het gaat dikwijls over een combinatie.”

“Als je langer dan 24 uur last hebt van een trillend ooglid, kun je beter een bezoekje aan je huisarts brengen. In de meeste gevallen is er geen ernstig onderliggend probleem, maar het kan zijn dat er ter hoogte van de zenuwbaan iets mis is, waardoor je ooglid telkens samentrekt. Dan is verder onderzoek wel nodig.”

Bron(nen):   Goed Gevoel