Zolang moet je wekelijks de natuur in voor je gezondheid

Lekker wandelen over het strand, fietsen door de bossen of picknicken in het park, de natuur doet ons goed. Zoveel heeft onderzoek inmiddels wel duidelijk gemaakt. Maar hoe lang moet je naar buiten om te profiteren van die positieve gezondheidseffecten? Volgens een grote studie van de universiteit van Exeter, die in Scientific Reports verscheen, is het nodig om wekelijks twee uur per week de natuur op te zoeken. Wie wekelijks minstens 120 minuten een groene omgeving opzoekt, heeft substantieel vaker een goede fysieke én geestelijke gezondheid dan degenen die in een gemiddelde week nooit in de natuur komen.

Bij minder dan twee uur per week was er overigens geen enkel positief effect blijkt uit de data van bijna 20.000 Britten. Het maakt niet uit of je twee uur achter elkaar in de natuur doorbrengt of verspreid over de week. Ook is het om het even of je de echte wilde natuur in gaat of een bezoek brengt aan een stadspark. Hoofdonderzoeker Mat White van de Exeter Medical School legt uit: "Het is algemeen bekend dat de natuur goed is voor de gezondheid en het welzijn van mensen, maar we wisten tot nu toe niet wanneer het genoeg is. De meerderheid van de natuurbezoekjes in dit onderzoek vond plaats binnen een paar kilometer van het eigen huis dus stedelijke groene ruimte lijkt al voldoende te zijn. Twee uur per week is hopelijk een haalbaar doel voor veel mensen, vooral omdat het over een hele week kan worden verspreid."

Er is steeds meer bewijs dat wonen in een groenere omgeving goed is voor de gezondheid, al is het alleen al vanwege een gebrek aan luchtvervuiling. Co-auteur professor Terry Hartig van de Zweedse universiteit van Uppsala verklaart: "Er zijn meerdere redenen waarom tijd doorbrengen in de natuur goed is voor gezondheid en geluk, onder meer doordat je meer perspectief krijgt op je leven, het stress reduceert en je contact hebt met familie en vrienden."