Wat houdt dat Nationaal Hitteplan nu precies in?

Heel Nederland is weer in de greep van de warmte, met tropenroosters, hitteplannen en heel veel gepuf en gesteun tot gevolg. Maar wat dat houdt dat goedbedoelde Nationaal Hitteplan nu concreet in? Niet zoveel eigenlijk. Op zich is het geen gek idee om een hitteplan in te stellen. Er zijn steeds meer ouderen in Nederland en vooral zij zijn kwetsbaar als het heel warm is. Bovendien is de kans op extreme hitte door de opwarming van de aarde groter geworden. Het CBS heeft ook aangetoond dat hitte tot extra sterfgevallen leidt: per graad dat het warmer is dan gemiddeld overlijden er wekelijks 31 mensen meer. Maar of het hitteplan dan echt een oplossing biedt? Dit zijn de maatregelen:
  • Een waarschuwingssysteem voor organisaties als de GGD en gemeentes dat het minimaal vier dagen warmer wordt dan 27 graden.
  • Een algemene waarschuwing naar de bevolking dat de kans op zo'n periode meer dan 90 procent is.
  • Informatiemateriaal met tips hoe je moet omgaan met de hitte.
  • Het advies om op mensen in de omgeving te letten die last hebben van de warmte.
Voor de eerste twee punten bestaat er natuurlijk ook zoiets als het weerbericht. De tips in het informatiemateriaal gaan niet veel verder dan veel water drinken en goed insmeren, iets wat we toch al wel weten. Blijft over dat je goed op je naasten moet letten, maar om dat nu een Nationaal Hitteplan te noemen?