Waarom je sneller last hebt van alcohol in de zon

Word je eerder dronken in de zon? Heb je meer last van een kater? Veel mensen denken van wel, maar kan dat wel? Het is tenslotte dezelfde hoeveelheid alcohol.

Veel onderzoek is er niet naar gedaan, maar toch ervaren de meesten een extremer effect van alcohol als ze in de zon drinken. "Voor veel mensen is het effect van alcohol heftiger als de zon schijnt, maar hard bewijs is er niet’’, stelt Tom Bart van het onderzoeksbureau van Jellinek.

Dat wil niet zeggen dat er geen heel plausibele redenen zijn waarom alcohol harder inslaat in de zon. "In de zon is je lichaam harder aan het werk om je energiehuishouding op peil te houden. In de zon zitten kost dus energie, net zoals alcohol drinken, waardoor je de alcohol misschien minder goed kan verwerken.’’

Ook neemt door warmte de bloedtoevoer in de bloedvaten toe. "Op die manier wordt alcohol sneller verspreid door je hele lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat mensen het effect van alcohol eerder voelen, maar dat is vooral psychologisch,’’ aldus Bart. De kater zou wel wat heftiger kunnen zijn, omdat je sneller uitdroogt in de zon, waardoor je de dag erna nog een groter vochttekort hebt dan je anders zou hebben.

Daarnaast krijg je sneller huidkanker als je op een zonnige dag een drankje te veel nuttigt. "Uit verschillende onderzoeken naar drinken in de warmte blijkt dat mensen door alcohol meer risico lopen om te verbranden. De afbraakstoffen van alcohol maken je gevoeliger voor de zon. In combinatie met de felle zon vergroot alcohol het risico op melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.’’

Bron(nen):   AD