Nederlanders nemen steeds minder vaak een bad

Steeds minder Nederlanders nemen een bad. Een gemiddeld gezin stapte afgelopen jaar per week één keer minder in de badkuip dan twee jaar geleden. Dat meldt het AD. Je zou zeggen dat dan het aantal douchebeurten is gestegen, maar nee. Volgens het AD is dat al 15 jaar stabiel op wekelijks twaalf per gezin. We worden dus kennelijk een beetje smeriger. Een bad nemen is minder populair, omdat de Nederlandse badkamers met 4 vierkante meter te klein zijn voor een badkuip. Een andere reden is dat steeds meer mensen energie willen besparen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  We worden niet smeriger, maar we komen tot de conclusie dat het onzin is om ons lichaam zo frequent onder te dompelen in zoveel water, zeep en chemische rommel.

  • Ron Kersten

   Dat kan dan wel zijn, maar je zou dan verwachten dat in plaats van het bad een douche wordt genomen: het aantal douchebeurten zou dan moeten stijgen en dat doet het niet. Conclusie is dus wel juist dat we ons minder wassen onder douche of in bad, dus mogelijk “smeriger” worden. Er wordt overigens niet gezegd dat iemand die in bad gaat veel zeep of andere chemische rommel gebruikt, velen kunnen misschien alleen een bad vol warm water nemen, dat zou nader onderzocht moeten worden lijkt mij.

   (in antwoord op André Somers)
   • The Final Countdown

    Het is bewezen dat je in een bad in je eigen vuil ligt.
    Dus een bad is niet gezond.

    Sterker nog. Er wordt beweerd dat mensen in de buurt van een boerderij gezonder zijn.
    Dan stadsmensen e.d.

    Dat geeft dus iets om over na te denken.
    Of we echt wel gezond bezig zijn.
    Natuurlijk niet in een ziekenhuis waar je de vreselijkste bakteriën kunt krijgen.
    Als je toch al verzwakt bent dan leg je het loodje.
    Maar dat kan altijd wel.
    Hoe meer mensen, des te meer ziektekiemen.
    Nou moet je ook niet doorslaan naar de andere kant zoals vroeger.

    (in antwoord op Ron Kersten)
   • BartvanOerle

    “maar je zou dan verwachten dat in plaats van het bad een douche wordt genomen”

    Dat gaat alleen op als in bad gaan en douchen de enige twee mogelijkheden zijn om je te wassen. Ik was me regelmatig gewoon even bij de wastafel zonder te douchen of badderen. Dus om een compleet beeld te krijgen, zou gevraagd moeten worden naar hoe vaak men zich op één of andere manier wast.
    En daarnaast kun je inderdaad vraagtekens zetten bij het vele wassen, dat is wellicht te veel en zou wat minder kunnen. Zeker nu de meeste mensen toch geen fysiek werk verrichten, maar zonder een druppeltje zweet achter de computer zitten.

    (in antwoord op Ron Kersten)
 2. janneke123

  Doe mij maar een heerlijke warme douche.
  Iedere ochtend en weinig tot geen zeep gebruiken anders hou je geen huid over.
  Heerlijk…

Reacties niet toegestaan