Wat voorspelt het beste of je vroeg zult sterven?

Of je ouders scheidden toen je een kind was. Van een grote groep (Amerikaanse) mensen is 80 jaar lang de levensloop gevolgd: The Longevity Project: Surprising Discoveries for Health and Long Life from the Landmark Eight-Decade Study. Omdat mensen zolang zijn gevolgd kunnen lange termijn verbanden worden gelegd. Bijvoorbeeld over de vraag wat mensen die vroeg sterven vooral gemeen hebben. Dat blijkt de scheiding van hun ouders toen ze jong waren. "We waren zelf ook verbaasd", schrijven de onderzoekers. "De dood van een ouder in de kinderjaren was voor de kinderen moeilijk, maar het heeft geen meetbare invloed op hun levensverwachting. De kinderen pasten zich aan en gingen verder met hun leven. "En hoewel een ouder verliezen in een scheiding minder erg klinkt dan hem of haar verliezen aan de dood, vonden we het tegendeel. De gevolgen daarvan voor het verdere leven blijken verwoestend. Kinderen van gebroken gezinnen stierven gemiddeld 5 jaar eerder dan kinderen van complete gezinnen. Scheiding en niet de dood is de belangrijkste voorspellende variabele voor een vroege dood."

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  Volgens mij zijn het aantal scheidingen niet veel lager dan het aantal huwelijken dat (lang) stand houdt. Relaties zijn al net als met een auto. De ene auto gaat een jaar mee en een andere 10 of soms zelfs nog langer.
  Daarom zegt dit onderzoek niet zo veel.
  En hoe betrouwbaar is het eigenlijk ?

  • RhodBerth

   Dit onderzoek zegt idd niet veel over scheidingen. Dat beweert het ook niet. Wel zegt het veel over kinderen van gescheiden ouders, namelijk dat ze gemiddeld 5 jaar eerder dood gaan.

   Overigens eindigt volgens de meeste onderzoeken 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. En uit veel meer onderzoeken blijkt dat een scheiding voor een kind zeer traumatisch is. Dat is nogal logisch. Alleen al vanwege het feit dat je ineens geen eigen plekje meer hebt maar heen en weer gezeuld wordt tussen twee eigen plekjes.

   Daarmee is nog niks gezegd over de scheiding zelf. Misschien was die wel goed en terecht, was mamma een dronkelap die elke nacht een andere man deed, en is paps gelukkig bij haar weg.

   (in antwoord op The Final Countdown)

Reacties niet toegestaan