Al in januari waren er Nederlanders met coronaklachten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 04 juni 2020 om 21:00
welingelichtekringen header 1
Officieel werd pas op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland vastgesteld. Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt echter dat het virus waarschijnlijk eind januari al in Nederland was en misschien nog eerder.
Vóór 27 februari liepen er al minstens 154 mensen rond met coronagerelateerde klachten. Pas veel later werd bij hen Covid-19 vastgesteld. Dat toont RTL Nieuws aan na analyse van de gegevens van het RIVM. Daarin staat op welke dag de positief geteste mensen hun eerste klachten hadden.
Twee mensen hadden op 1 en 20 januari al klachten, maar het is onwaarschijnlijk dat zij toen al besmet waren. Wel is het goed mogelijk dat er al vanaf eind januari, begin februari besmettingen waren, omdat toen het aantal zieke mensen bijna dagelijks toenam. Voordat op 23 februari carnaval begon, waren er al 63 mensen met klachten. Daarvan kwamen er 20 uit Noord-Brabant.
Volgens epidemioloog Arnold Bosman had er veel eerder veel meer getest moeten worden. "Met de kennis van nu blijkt dat de definitie die is gehanteerd veel te streng was. De voorwaarden voor een test waren zo nauw dat de kans groot was dat je mensen zou missen."
Bron(nen): RTL Nieuws