Al na één maaltijd met veel verzadigde vetten gaat je concentratievermogen achteruit

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 19 mei 2020 om 12:12
hh 400026465
Coronakilo's, het is inmiddels een afgezaagde term. Kennelijk hebben we in deze crisis behoefte aan troosteten. En dat is bepaald geen broccoli of braam, maar eerder pizza en patat. Deze maaltijden met veel verzadigde vetten zijn niet alleen slecht voor de lijn, ze verminderen ook je concentratievermogen.
Dat blijkt uit een nieuwe studie, die in vakblad American Journal of Clinical Nutrition verscheen. De onderzoekers vergeleken de prestaties van 51 vrouwen op een concentratietest, nadat ze óf een maaltijd met veel verzadigde vetten hadden gegeten óf juist eentje rijk aan zonnebloemolie, dat vooral onverzadigd vet bevat.
Het verschil was duidelijk: hun prestaties op de test verslechterden aanzienlijk na de maaltijd met veel verzadigde vetten in vergelijking met de gezondere maaltijd.
Het verlies aan focus na één enkele maaltijd was een eye-opener voor de onderzoekers. "Het meeste eerdere onderzoek keek naar de gevolgen van een bepaald dieet over langere tijd. Hier ging het slechts om één maaltijd. Het is behoorlijk opmerkelijk dat we daarbij al verschil zien," aldus hoofdonderzoeker Annelise Madison van de Ohio State University.
Madison merkt ook nog op dat beide maaltijden veel vetten bevatten. "Het cognitieve effect is mogelijk nog groter als je het voedsel met veel verzadigde vetten vergelijkt met een vetarm gerecht," aldus de onderzoeker.
Eerdere studies wijzen erop dat voedsel dat veel verzadigd vet bevat het ontstekingsniveau in het lichaam verhoogt en mogelijk ook in het brein. "Het kan zijn dat vetzuren direct met de hersenen interfereren. Wat in ieder geval duidelijk wordt, is hoe groot de invloed is van de ontregeling van het darmstelsel," zegt Madison.
Bron(nen): Science Daily