Alle landen in Europa kleuren volledig rood, op twee na

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Redactiedonderdag, 25 november 2021 om 12:40
anp 430266547
De coronakaart van Europa is één grote rode vlek met hier en daar nog wat stipjes oranje. In slechts twee landen houden ze het virus, voorlopig althans, nog enigszins onder controle: Italië en Malta.
Dat is te zien op de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) die elke donderdag wordt geüpdatet. Opvallend is hoe ook grote delen van Zuid-Europa nu voor de bijl gaan. Waren Frankrijk, Spanje en Portugal vorige week nog goeddeels oranje, nu kleuren ze voornamelijk rood. Spanje had twee weken geleden zelfs nog groene regio's.
Italië ziet ongeveer een kwart van het land van oranje naar rood gaan. De rest blijft oranje. De Italianen houden zich relatief goed aan de maatregelen, maar de vaccinatiegraad is er behoorlijk laag. Malta, het enige land dat volledig oranje is, profiteert van zowel een bevolking die zijn beste beentje voorzet als een torenhoge vaccinatiegraad (vergelijkbaar met Portugal). Maar zelfs daar loopt het aantal besmettingen langzaam op.
Nederland kleurt net als Ierland, IJsland, Griekenland, Oost-Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa donkerrood. Limburg is op dit moment de grootste coronabrandhaard van Europa. In de afgelopen twee weken waren er 2012 gevallen per 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers.
De nieuwe coronakaart van het ECDC.
© ECDC