Code zwart niet meer te ontlopen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 19 november 2021 om 6:32
anp 440790973
De ziekenhuisopnames komen als iemand al een tijdje Covid heeft. De opnames stijgen nog steeds naar steeds nieuwe records. En dus is een zware overbelasting van de ziekenhuizen en 'code zwart' niet meer te voorkomen. Tenzij het aantal besmettingen ineens sterk terugloopt en de R onder de 1 duikt.
Maar dat is niet de verwachting, stelt infectieziekten-modelleur Marino van Zelst van de universiteit in Wageningen in het AD. Hij heeft zich de afgelopen anderhalf jaar bewezen als een goede voorspeller van de gevolgen van de coronapandemie voor de ziekenhuizen.
,,Het probleem is dat de kliniek helemaal volstroomt nu’’, zegt Van Zelst, die heeft berekend dat over anderhalve week in de ziekenhuizen tussen de 2800 en 3500 mensen zullen liggen met corona. Bij eerdere pieken lagen er maximaal tussen de 2690 (april 2020) en 3068 (december 2020) patiënten in de ziekenhuizen. Complicerende factor: ,,De ziekenhuiscapaciteit is veel lager op dit moment.’’ Dat komt omdat de ziekenhuizen enorm veel last hebben van uitval van eigen personeel: het ziekteverzuim is boven de 10 procent. Ook is er personeel vertrokken.
Volgende week liggen er op de intensive cares al tussen de 500 en 550 coronapatiënten, denkt Van Zelst. ,,Als de ic het aankan.’’
.‘Als deze voorspelling klopt, stevenen we af op een compleet zorginfarct met dreigend code zwart’, zegt Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten van het Radboudumc erover op Twitter. Met de toevoeging dat de voorspellingen van Van Zelst ‘helaas al vaak zijn uitgekomen.
Bron(nen): AD