Coronahaard verplaatst zich naar de Randstad: "Het gaat er echt om spannen"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 20 mei 2020 om 9:04
welingelichtekringen header 1
In Zuid-Holland zijn op dit moment de meeste coronabesmettingen, gevolgd door Noord-Holland en dan met name in de grote steden, waarschuwen epidemiologen. "Het gaat er echt om spannen."
Maandenlang waren Brabant en Noord-Limburg de zwaarst getroffen provincies, evenals de regio ten zuidwesten van Zwolle, maar daar lijkt het virus nu onder controle. Volgens de laatste RIVM-cijfers waren er 437 besmettingen in Zuid-Holland en 227 in Noord-Holland. Rotterdam (101), Amsterdam (95) en Den Haag (73) waren in de week van 10 tot 17 mei de zwaarst getroffen steden. De eerste Brabantse stad is Eindhoven op de negende plaats. Ook de sterfgevallen concentreren zich steeds meer in de Randstad. In de drie noordelijke provincies is het virus vrijwel verdwenen.
Marc Bonten, arts-microbioloog aan de Universiteit Utrecht, is niet verrast door de cijfers. "Je verwacht ook de meeste besmettingen in de gebieden waar veel mensen wonen," zegt hij in het AD. "In het begin heeft een bacterie een beetje geluk nodig om zich te verspreiden, grote evenementen bijvoorbeeld. Dat gebeurde in het zuiden met carnaval. Daarna volgt het virus zijn natuurlijke weg. Dat de meeste besmettingen nu in grote steden plaatsvinden, is volledig normaal.”