Deze 3 leefstijlfactoren verkleinen de kans op kanker

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 10 juni 2020 om 12:30
hh 76658813
Ongeveer een derde van het aantal nieuwe kankergevallen wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren. Je kunt er dus zelf iets aan doen. Niet roken bijvoorbeeld, maar ook gezond eten. Langzaam wordt daar meer over bekend. De Amerikaanse kankerstichting komt daarom met nieuwe richtlijnen.
Grofweg zijn er drie belangrijke leefstijlfactoren:
  1. Gezond dieet
    Groenten en volkoren producten beschermen tegen kanker, aldus de Amerikaanse stichting. Vooral donkergroene, oranje en rode groenten zijn gezond. Fruit eet je het beste in zijn geheel en dus niet in een smoothie of uit blik. Vezels zijn belangrijk dus kies je voor volkoren brood of pasta. Verder vermijd je het liefst geraffineerde suikers, alcohol en rood vlees. Vooral van alcohol wordt gezegd dat je het beter tot een minimum beperkt.
  2. Lichaamsbeweging
    De stichting heeft de richtlijnen voor lichaamsbeweging opgehoogd naar 150 tot 300 minuten matig-intensieve beweging (stevig door wandelen). Intensief bewegen (hardlopen) doe je 75 tot 150 minuten per week. Waar 2,5 uur sporten per week eerst als voldoende werd beschouwd, is het nu het minimum. Meer dan 300 minuten is optimaal volgens het advies.
  3. Gezond gewicht
    Deels wordt sporten en gezond eten geadviseerd om een gezond gewicht te behouden. Wetenschappers zien een steeds sterker verband tussen kanker en gewicht. Het World Cancer Research Fund legt nu de link tussen 12 kankersoorten en overgewicht, 5 soorten meer dan bij het vorige onderzoek. Lisa Drayer, voedingsdeskundige en redacteur bij CNN zegt over de nieuwe richtlijnen: "Ze zijn in lijn met de laatste wetenschappelijke bevindingen, namelijk dat een gezond dieet, fysieke activiteit en een beperkte alcoholinname samenhangen met een lagere kans op kanker, waaronder borst-, prostaat- en darmkanker."
Bron(nen): CNN