Dubbel zoveel kans op overlijden in jaar na ernstige coronabesmetting

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 01 december 2021 om 11:25
anp 423431153
Coronapatiënten die ernstige Covid overleven, hebben meer dan twee keer zoveel kans om het jaar erna alsnog te overlijden, blijkt uit onderzoek waar The Guardian over schrijft. Waarschijnlijk treedt er algehele gezondheidsschade op na infectie. Het maakt vaccinatie nog belangrijker.
De kans op overlijden was groter voor patiënten onder de 65 en slechts 20 procent overleed aan typische coronacomplicaties zoals ademhalingsproblemen, stellen de onderzoekers in vakblad Frontiers in Medicine.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 13.000 patiënten die een pcr-test deden, in het zorgsysteem van de universiteit van Florida. Van hen hadden 178 mensen ernstige virussymptomen, 246 hadden milde klachten, de rest testte negatief. Alle patiënten herstelden van de ziekte.
Maar een significant hoger percentage van de ernstig zieke patiënten, overleed alsnog binnen een jaar. Dit suggereert dat patiënten na de infectie een algeheel slechtere gezondheid hebben. "Nu we weten dat er een substantieel risico is om te overlijden aan wat we beschouwen als niet-herkende complicaties van Covid-19, moeten we nog meer proberen te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden na een coronabesmetting," zegt professor Arch Mainous van de universiteit van Florida.
Bron(nen): The Guardian