Duizenden vrouwen bieden moedermelk aan voor coronaonderzoek

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door anp
donderdag, 20 augustus 2020 om 13:20
duizenden vrouwen bieden moedermelk aan voor coronaonderzoek1597914974
Zo'n 5000 vrouwen hebben sinds dinsdagavond gereageerd op de oproep van het Emma Kinderziekenhuis om moedermelk te doneren. "Overweldigend. Onze onderzoekers zijn bijzonder enthousiast over de grote respons", zegt een woordvoerder van het kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC.
Uit onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat de moedermelk van vrouwen die een Covid-19 infectie hebben doorgemaakt, antistoffen tegen het coronavirus bevat. Onderzoekers gaan nu kijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Hiervoor startte het ziekenhuis eerder deze week met een campagne om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan deze vrouwen wordt gevraagd om 100 milliliter voor de Moedermelkbank te kolven.
Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus. Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen mocht er een tweede coronagolf komen.
Het onderzoek is een samenwerking van de afdeling Experimentele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlandse Moedermelkbank, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.