Een wijntje tegen coronastress: 7 signalen dat je echt te veel drinkt

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 17 april 2020 om 14:52
hh 408488484
De slijterijen doen goede zaken. Ook in de supermarkten gaan bier en wijn rap de bestelbus in. De coronacrisis weerhoudt ons er duidelijk niet van om een flesje extra open te trekken. Goed is dat natuurlijk niet, maar hoe weet je nu of je ook echt te veel drinkt?
Zeven signalen dat het tijd is om te minderen:
 1. Je verzaakt
  Het is je vergeven dat je de hele dag in je pyjama achter je pc zit (al kun je dat ook beter niet doen), maar als je echt begint te verslonzen door je drankgebruik, is er iets mis. Is je huishouden een rommeltje, ben je 's ochtends steeds te laat voor het ontbijt met je kinderen en heb je je werk ook wel eens beter gedaan, dan heb je de boel niet onder controle.
 2. Je krijgt commentaar
  Als je vrienden, familie of partner zich zorgen beginnen te maken om je drankgebruik dan kun je er vanuit gaan dat ze gelijk hebben. Als je er ook nog ruzie om gaat maken dan is het helemaal uitkijken geblazen en moet je die fles misschien eens een maandje laten staan, corona of niet.
 3. Je drinkt om te ontspannen
  Mensen drinken meer alcohol in crisistijd, blijkt uit onderzoek. Dat komt deels, omdat ze stress ervaren, die weggedronken moet worden. Tijdens de coronacrisis komen daar nog verveling en eenzaamheid bij als reden om naar de fles te grijpen. Zijn dit voor jou excuses om te drinken, pas dan op.
 4. Je voelt je ongelukkig
  In eerste instantie verlicht alcohol angst en stress, maar op de langere termijn voel je je juist slechter. Dat komt onder meer doordat drank veel invloed heeft op je slaapkwaliteit. Ben je al een tijdje niet zo gelukkig dan zou dat door je alcoholgebruik kunnen komen.
 5. Je drinkt vaak alleen
  Als je alleen woont en graag een drankje drinkt, kan het geen kwaad om af en toe een glas in je eentje te nemen, met de nadruk op af en toe. Drink je elke avond een fles wijn leeg dan is er meer aan de hand, maar dat begrijp je zelf waarschijnlijk ook wel.
 6. Je drinkt steeds meer
  Aan alcohol kun je wennen. Je hebt dus steeds iets meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Als dat voor jou geldt, ben je een zekere mate van tolerantie aan het opbouwen. Dat is een vroeg teken van afhankelijkheid.
 7. Je drinkt meer dan je van plan was
  Na weer een aantal deprimerende coronagesprekken bij Jinek of Op1 wil je eigenlijk één enkel glaasje drinken voor het slapengaan, maar het worden er altijd twee of drie of nog heel veel meer. Dan heb je geen controle over je alcoholgebruik en kun je beter rap gaan minderen.
Bron(nen): IFL Science