Eerste signalen omikronvariant gunstig: 'Milder ziekteverloop'

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 06 december 2021 om 21:16
welingelichtekringen header 1
Mogelijk is de omikronvariant inderdaad minder ziekmakend dan de deltavariant van het coronavirus. Er is een eerste onderzoek gedaan naar de coronapatiënten in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis en de resultaten zijn voorzichtig positief.
In de onderzochte periode lagen er 166 patiënten met Covid in het Tshwane District-ziekenhuis van Pretoria, schrijft NRC. Het grootste deel lag daar vanwege een andere ziekte en bleek toevallig besmet met de omikronvariant. Zij hadden dus ook geen extra zuurstof nodig. Slechts twee coronapatiënten lagen op de ic.
De sterfte onder coronapatiënten in het ziekenhuis was slechts 6 procent, tegenover 23 procent bij de deltavariant. Bij andere ziekenhuizen in de provincie Gauteng zijn de cijfers nog extremer. Wel valt op dat de patiënten veel jonger zijn, maar dat komt mogelijk doordat de vaccinatiegraad onder ouderen in Zuid-Afrika veel hoger is dan onder jongeren.
"Het relatief kleine aantal ziekenhuis- en IC-opnames schetst een heel ander beeld dan dat in de beginfases van eerdere golven”, concluderen de auteurs. Ze benadrukken ook dat het te vroeg is voor al te grote conclusies. Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC vindt het eveneens nog erg voorbarig. „We hebben eerst inzage nodig in gegevens van een voldoende grote groep mensen van verschillende leeftijden met en zonder ernstige klachten”, zegt ze in NRC.