Gezond eten met mate: heb jij last van orthorexia?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Jeannette Kraszondag, 08 november 2015 om 10:30
welingelichtekringen header 1
Voel je je schuldig na een paar sliertjes spaghetti? Kijk je verafschuwd naar een taartje? Wil je eigenlijk alleen nog maar je thuis klaar gemaakte quinoasalade eten als lunch? Vraag je dan eens af of jouw gezonde manier van eten wel zo gezond is. Orthorexia is een aandoening die intussen bekend is bij voedingsdeskundigen, maar nog niet als officiële ziekte is aangemerkt, zo staat op de Belgische gezondheidswebsite . "Iemand met orthorexia eet op een obsessieve manier alleen specifieke voedingsmiddelen waarvan hij of zij zeker weet dat ze gezond zijn, en blijft verder overal af," zegt Jennifer Lombardi van het eetstoornissencentrum in Colorado. "De oorspronkelijke bedoeling van die persoon is om gezonder te worden door beter en puurder te eten, maar door het in het extreme te trekken, wordt het juist ongezond. Dat kan leiden tot een gevaarlijk laag lichaamsgewicht, lichamelijke klachten en ziektes." Bovendien zorgt de obsessie met gezond eten voor veel stress, wat natuurlijk veel ongezonder is dan een taartje op zijn tijd.
CHECKLIST: heb jij last van orthorexia nervosa?
  • Zou je willen dat je af en toe gewoon kon eten, zonder te moeten piekeren over de kwaliteit van het eten?
  • Zou je willen dat je minder tijd aan eten moest spenderen, en meer aan de rest van je leven, familie, vrienden enzovoort?
  • Voel je je comfortabel bij het eten van een maaltijd die iemand anders voor je gemaakt heeft, zonder dat je er controle over hebt wat er wordt klaargemaakt?
  • Kijk je voortdurend rond naar hoe bepaalde voedingsmiddelen ongezond voor je kunnen zijn?
  • Voel je je schuldig of daalt je eigenwaarde als je afwijkt van je normale voedingspatroon?
  • Heb je het gevoel dat je alles onder controle hebt wanneer je jouw voedingsgewoonten aanhoudt?
  • Heb je jezelf op een voetstuk geplaatst wat eetgewoonten betreft, en vraag je je af hoe anderen in godsnaam voor het voedsel kunnen kiezen dat zij eten?
Bron(nen): Goed Gevoel