Hardlopen heeft hetzelfde effect op je hersenen als cannabis

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 08 oktober 2015 om 8:40
welingelichtekringen header 1
Je zou het wellicht niet zeggen als je uitgeput thuiskomt na een rondje rennen, maar de runner's high bestaat echt. Het euforische gevoel na het sporten gaat gepaard met een hogere pijngrens en minder angstgevoelens. Het effect op je hersenen zou zelfs hetzelfde zijn als het roken van een joint blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford.
De onderzoekers bestudeerden het brein van muizen die in een rad hadden gelopen. Ze bleken zoals verwacht minder angstig en beter bestand tegen pijn. De oorzaak was echter verrassend. Die was namelijk niet, zoals altijd werd gedacht, een hoog niveau van het morfine-achtige beta-endorfine. De studie toonde aan dat deze endorfines te groot zijn om door de bloedbarrière van de hersenen te komen.
De wetenschappers linken het euforische gevoel na het sporten nu aan bepaalde receptoren in het brein, die betrokken zijn bij processen als honger, pijnervaring, humeur en geheugen. Toen ze met medicijnen de receptoren die gevoelig zijn voor cannabis uitschakelden, leken de muizen de runner's high plotseling niet meer te beleven. Toegegeven, hardlopen kost een stuk meer moeite dan blowen, maar dan ben je wél gezond bezig en blij bovendien.