In deze landen gebruiken mensen de meeste antidepressiva

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 21 augustus 2019 om 11:49
welingelichtekringen header 1
Een pilletje tegen psychische pijn, het is allang normaal, maar het wordt lang niet overal evenveel gebruikt. In Zuid-Korea bijvoorbeeld nemen slechts twintig mensen op de duizend antidepressiva, terwijl dat er in IJsland 130 zijn.
Het koude, donkere eiland staat bekend als grootverbruiker van medicijnen tegen depressies. Ook de andere noordelijke landen worden in dit verband steevast genoemd. Vooral als kritiek op de hoge gelukscijfers van die landen: hoe kan Denemarken immers het gelukkigste land ter wereld zijn, maar wel massaal aan de antidepressiva zitten, is dan vaak de vraag.
In deze tabel, gebaseerd op cijfers van de OESO, staat Denemarken vrij hoog, maar lang niet zo hoog als landen als Portugal of het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat ergens rond de twintigste plaats. Ongeveer 46 per 1.000 inwoners zouden antidepressiva slikken volgens de OESO.
Verklaringen voor de cijfers zijn lastig. Je kunt denken aan kou en duisternis in Scandinavië, maar ook aan economische crises of simpelweg aan trends. In sommige landen is het normaler dan in andere om antidepressiva te gebruiken. In andere landen wordt er steeds meer bekend over de gebrekkige werkzaamheid van de meeste middelen, waardoor het gebruik weer afneemt.