Is het nu wel of niet beter om te sporten voor het ontbijt?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 27 april 2015 om 8:52
welingelichtekringen header 1
Sporten op een lege maag is best gezond, maar je valt er niet sneller door af, zoals sommigen denken, schrijft de . Uit een experiment van de KU Leuven met 28 fitte mannen zonder overgewicht bleek in 2010 dat sporten voor het ontbijt de negatieve effecten van een slecht dieet tegengaat. De mannen moesten zes weken lang 50 procent meer vet en 30 procent meer calorieën eten dan ze gewend waren. De groep die niet sportte was drie kilo aangekomen, had insulineresistentie opgebouwd en meer vet in hun spieren. De groep die intensief sportte na het ontbijt kwam minder aan, maar had wel insulineproblemen. De mannen die voor het ontbijt sportten, verbrandden meer vet, waren nauwelijks aangekomen en hun insulinewaarden waren goed.
Toch zegt dat niet veel over het gewichtsverlies in het algemeen. ''Op een lege maag verbruik je weliswaar meer vet dan koolhydraten als energiebron'', zegt Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics in Wageningen. 'Maar dat staat helemaal los van het effect van inspanning op vet- en gewichtsverlies.''
''Het energieverbruik van een activiteit is niet verschillend wanneer je het op een volle of nuchtere maag doet'', zegt Kersten. 'Wellicht is er zelfs de neiging eerder te stoppen op een nuchtere maag.' Daarbij is er het risico dat je de eiwitvoorraad in je spieren aanspreekt. Kersten raadt aan om 100 tot 300 calorieën te eten voor het sporten. Dat geeft je energie om langer door te gaan.
Bron(nen): Volkskrant