Jaap van Dissel vindt ons te optimistisch over het vaccin

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 12 september 2020 om 7:14
anp 420713470
De voorspellingen over het vaccin worden steeds zonniger. Velen denken nu dat dat er aan het eind van het jaar al is. RIVM-baas Jaap van Dissel waarschuwt in het AD voor te hooggespannen verwachtingen.
"Er lopen veel vaccintrajecten. Ik denk dat er iets te veel vertrouwen is dat een veilig en goed vaccin er heel snel is, maar volgend jaar tegen de zomer kan daar best zicht op zijn. Daarbij kan een goed medicijn dat ernstig zieke patiënten helpt trouwens ook waardevol zijn. Tot die tijd zijn we toch aan het 'dansen' met dat virus. En we leren nog elke dag, wereldwijd zoeken wetenschappers naar antwoorden en overheden naar de balans tussen het virus bestrijden en de samenleving zoveel mogelijk ruimte geven. Als het simpel was, had iemand de makkelijke oplossing allang gevonden."
Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Van Dissel. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg vrijdag met 1270. Dat komt neer op 7,3 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners. Voor het eerst sinds 17 april komt het aantal besmettingen boven de zogenoemde signaalwaarde uit.
Van Dissel: "We willen het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden, dan moet je dus wel zorgen dat het niet uit de hand loopt. Er zijn diverse clusters rond studenten: zij beginnen weer met hun studiejaar, bouwen veel contacten op. Maar dat kan nu even niet. Studentensociëteiten en horeca moeten ’s avonds laat dicht, het aantal sociale contacten moet beperkt worden, zulke maatregelen hebben dan effect."
Aan een landelijke lockdown denkt Van Dissel niet: "waarom zou Drenthe moeten meedoen met een maatregel die nodig is in de Randstad? Dat wil je voorkomen. In het voorjaar moesten we met een mokerslag de medische crisis bestrijden, dat is nu anders. We kunnen voor 90 procent van de mensen bron- en contactonderzoek doen, ziekenhuizen zien een stabiel beeld met een beperkt aantal opnames, we testen meer."
Van Dissel noemt het niet naleven van de corona-adviezen rond hygiëne, afstand houden en thuis blijven bij klachten als mogelijke oorzaken van de snelle stijging: "Uit ons gedragsonderzoek blijkt dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat. Dat is gewoon riskant."