Kate Middleton kreeg de diagnose kanker pas ná de buikoperatie. Hoe is dat mogelijk?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 23 maart 2024 om 17:18
bijgewerkt om zaterdag, 23 maart 2024 om 17:52
kate middleton mothers day 03102402 f2b6778d88b2413d995024b5f7808d5f
De 42-jarige prinses Catherine vertelde gisteravond dat ze aan kanker lijdt, en dat de ziekte na haar buikoperatie in januari aan het licht kwam. De prinses ondergaat op het moment een preventieve chemokuur. Ook haar schoonvader, koning Charles (75), lijdt aan kanker. Bij hem kwam de aanwezigheid van kwaadaardige cellen ook pas aan het licht na een operatie aan zijn prostaat.
“Medisch gezien een onlogisch verhaal”
Cardioloog en vaste medische analist van CNN Dr. Jonathan Reiner laat zijn licht schijnen over de gezondheidssituatie van prinses Kate die zij in het persbericht beschrijft. “Met alle respect voor de Britse koninklijke familie, maar het persbericht dat ze nu hebben uitgebracht, is medisch gezien een onlogisch verhaal”, legt Dr. Reiner uit. “Wanneer patiënten tegenwoordig een zware buikoperatie ondergaan in het ziekenhuis, dan is dat niet om op onderzoek uit te gaan. Van tevoren is hun lichaam dan al uitgebreid geanalyseerd met behulp van CT- of MRI-scans.”
“Kankercellen worden vaak al voor de operatie gevonden
Hij maakt duidelijk aan CNN-nieuwspresentator Anderson Cooper dat de kans erg klein is dat haar doktersteam eerst heeft uitgesloten dat er kanker in het spel was, en dat de diagnose 180 graden veranderde na de geplande buikoperatie in januari. “Het chirurgische team had op het moment van de operatie ongetwijfeld al een heel goed idee van wat het medische probleem was. En dat wordt dan bevestigd tijdens de operatie. Er wordt tijdens zo'n ingreep weefsel afgenomen en mogelijk worden (delen van) organen verwijderd. Monsters daarvan gaan direct naar het lab – vaak nog gedurende de operatie – voor analyse. Soms kan de uitkomst hiervan nog invloed hebben op de aard en heftigheid van de ingrepen tijdens de operatie.”
“Moeilijk te onderscheiden”
Oncoloog Dr. Shivan Sivakumar is een iets andere mening toegedaan dan Reiner. De Britse medisch specialist aan de University of Birmingham vertelt aan Business Insider dat symptomen in de buikstreek veel voorkomen en dat het vaak moeilijk is om precies aan te wijzen wat er aan de hand is. “Het is lastig om kanker- en niet-kanker-gerelateerde medische problemen van elkaar te onderscheiden”, zegt hij.
Kijk hieronder het bewuste fragment uit het CNN-interview met Reiner terug op X: