Langzaam wordt duidelijk hoe Covid-19 werkt: dit is het grootste probleem

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 17 mei 2020 om 15:56
dpaphotosfour485029
Waarom worden sommige mensen heel ziek door corona en anderen niet? Hoe kan het dat het zuurstofgehalte van patiënten gevaarlijk laag is zonder dat ze het zelf merken? Onderzoekers werken zich een slag in de rondte om te achterhalen hoe Covid-19 zoveel schade kan aanrichten. Langzaam ontrafelen ze het mysterie.
De Volkskrant legt uit dat het coronavirus vrijwel elk orgaan in het lichaam aantast. Van de longen tot de nieren en van de huid tot de hersenen, overal houdt het virus huis met als gevolg dat 6 procent van de positief geteste mensen in Nederland zo ziek wordt dat een ic-opname nodig is.
Ace2-receptorHet eerste probleem van het coronavirus is dat het de Ace2-receptor gebruikt om cellen binnen te gaan. Ieder virus heeft zo'n 'sleutel' nodig, maar de Ace2-receptor is een buitengewoon profijtelijke variant, omdat die in heel veel cellen in grote hoeveelheden aanwezig is. Mogelijk dringt het virus via die receptoren ook de wanden van de bloedvaten binnen en richt het daar schade aan waardoor uiteindelijk bloedstolsels ontstaan.
Het zijn die bloedstolsels die de belangrijkste verklaring zijn voor de ernstigere vorm van Covid-19, zeggen artsen nu wereldwijd. Op de Nederlandse ic's heeft 30 tot 40 procent van de coronapatiënten ergens in het lichaam een bloedstolsel.
BloedstolstelsRadioloog en hoogleraar Edwin van Beek zag stolsels in de longaders en longslagaders, maar ook relatief jonge patiënten met een beroerte of met bloedstolsels in de buik. Er zijn ook patiënten met nierschade die aan de dialyse moeten waarna de slangetjes soms verstopt raken met klonters, schrijft de krant. In New York haalden artsen met een katheter een bloedprop uit de hersenen, waarna ze het bloed direct weer zagen stollen. 'Ongekend', zegt Van Beek, 'dat hebben we nog nooit gezien.'
Het zou ook verklaren waarom zoveel ernstig zieke coronapatiënten kampen met diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. Deze mensen hebben al schade aan de bloedvaten, waardoor ze sneller helemaal dichtslibben.