Lengte wijs- en ringvinger zegt iets over je seksuele voorkeur

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 18 oktober 2018 om 11:37
welingelichtekringen header 1
Het blijkt geen fabeltje: vrouwen bij wie de ring- en wijsvinger in lengte verschillen zijn waarschijnlijk vaker lesbisch.
Dat blijkt uit een nieuwe studie. Wetenschappers maten de vingers van 18 identieke vrouwelijke tweelingen van wie de een hetero was en de ander homo. De lesbische vrouwen hadden een wijs- en ringvinger die niet even lang waren. Bij de heterovrouwen waren ze wel van gelijke lengte. Het verschil gold alleen voor de linkerhand.
Het verschil in vingerlengte is een typisch mannelijk kenmerk. Het heeft mogelijk te maken met de blootstelling aan testosteron in de baarmoeder, aldus de onderzoekers van de University of Essex. Ze bestudeerden ook de vingers van identieke mannelijke tweelingen waarbij de een hetero was en de ander homo, maar vonden daarbij geen link.
Zowel mannen als vrouwen worden in de baarmoeder blootgesteld aan het mannelijke hormoon testosteron, maar sommigen meer dan anderen, vertellen de wetenschappers. "Omdat identieke tweelingen honderd procent dezelfde genen hebben, maar wel kunnen verschillen in hun seksuele voorkeur, moeten er andere dan genetische factoren een rol spelen," legt onderzoeker dr. Tuesday Watts uit.


"Onderzoek suggereert dat onze geaardheid wordt bepaald in de baarmoeder en afhangt van de hoeveelheid mannelijke hormonen of de manier waarop ons lichaam reageert op die hormonen. Iemand die aan hogere niveaus van testosteron wordt blootgesteld heeft meer kans om bi- of homoseksueel te zijn," aldus Watts. "Omdat er een verband is tussen de hoeveelheid hormonen en de vingerlengte kunnen handen iets zeggen over de seksuele voorkeur van vrouwen," besluit de onderzoeker nog.
Bron: BBC Foto: Studio CP/HH